Hur har internet utvecklat sig?

Att tala om internet som ett konstant fenomen är inte en helt riktig beskrivning av hur trenden har utvecklat sig. Under 1990-talet var internet något du kom åt på en stationär hemdator eller internetkafé efter att du ringt upp det via ett modem. Du kunde då finna information på ’Altavista’, köpa produkter online och skicka meddelanden till bekanta, men mängden information och påtagligheten av den var trots allt mycket begränsad.

När internet senare blev allt mer tillgängligt kunde vi komma åt den via våra bärbara datorer. Vi kunde också googla fram allt mellan himmel och jord, spela spel och med lätthet se videoklipp på nätet samt lägga upp viss information själva på hemsidor. Det senare var dock inte något alla gjorde, och var relativt krångligt för gemene man och kvinna.

Det stora informationsgenombrottet för internet kom vid införandet av social media. Nu kunde alla personer som använde internet med lätthet lägga upp eget material om sina liv, och andra kunde interagera med denna information via plattformar såsom Facebook, YouTube, Instagram eller andra kanaler. Detta innebar att informationsflödet från internet till oss själva blev personaliserat, det kom inte enbart information från hemsidor som Wikipedia, utan nu också från våra närmaste vänner som berättade om vad de gjorde och tyckte. Mängden tillgänglig information exploderade och blev också mer relevant för ditt sociala umgängesliv. Nu kunde man också sitta i timmar och klicka sig vidare på ett oändligt antal videos som visade allt mer om ämnet du från början valt.

Det andra riktigt stora informationsgenombrottet kom ungefär samtidigt, och det var början på smartphone eran. Argumenterbart var det den första iPhonen som startade detta genombrottet. Även om det innan funnits flera telefoner som gav tillgång till internet gjorde iPhonen och dess snabba efterföljare det så oändligt mer lätttillgängligt. Nu kunde du vara uppkopplad överallt och få information vare sig du ville det eller ej, var du än befann dig. Inte enbart vid en dator som fysiskt stod någonstans där du förmodligen behövde göra att aktivt val att använda den just då.

Denna trenden är väl rapporterad men påverkan på vårt samhälle är gravt underskattad. Bara titta på folk som står och väntar i en busskur, på tåget eller på en flygplats 2005 och jämför med 2023. Idag står mer än hälften och stirrar ner i sin skärm. Så fort de kommer på bussen fortsätter de stirra ner i sin skärm. Man talar inte med andra i samma mån, och man tittar enbart upp om man absolut måste.

När man sedan kommer hem är det inte alls ovanligt att man umgås med vänner eller familj samtidigt som flera av dem sitter och kollar på sina telefoner. På julafton när man ska titta på Kalle Anka, kan man också ge sig attan på att många av de vuxna med telefoner i sällskapet någon gång under långbens farliga bergskörning tittar ner på sina telefoner av någon oklar anledning.

Dessutom blir vi överrösta av allt mer information som trycks ut ur våra datorer och telefoner i form av notiser. Detta i kontrast till tidigare där man använde IT-produkterna när man själv ville söka upp informationen. Denna senare trend är ett monumentalt skifte, som vi ska undersöka senare i detta kapitel.

Internet har gått från att vara en kanal från att finna information när du ville ha den, till en informationskanon som ger dig konstant information oavsett huruvida eller när du vill ha den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait